Prima pagină » Reteta Antricot de vită cu sos chimichurri

Reteta Antricot de vită cu sos chimichurri

by admind

Antricotul de vită, gătit la perfecțiune și acompaniat de un sos chimichurri proaspăt și aromat, este un preparat clasic inspirat din bucătăria argentiniană. Gustul intens al cărnii, completat de notele vibrante de pătrunjel, usturoi și oțet din sos, creează o explozie de arome irezistibile. O alegere ideală pentru o cină specială!

Ingrediente

  • 400 g antricot de vită, întreg
  • 1 lingură ulei vegetal
  • Sare și piper, după gust

Pentru sosul chimichurri:

  • 1 legătură mare de pătrunjel proaspăt, tocat mărunt
  • 3 căței de usturoi, zdrobiți
  • 1 linguriță oregano uscat
  • ½ linguriță fulgi de ardei iute (opțional)
  • 3 linguri oțet de vin roșu
  • 5 linguri ulei de măsline extravirgin
  • Sare și piper, după gust
  • Zeama de la ½ lămâie

Mod de preparare

  1. Pregătirea antricotului
    • Scoate carnea din frigider cu aproximativ 30 de minute înainte de gătire, astfel încât să ajungă la temperatura camerei.
    • Dacă antricotul are o margine groasă de grăsime, îndepărtează o parte din ea, lăsând un strat subțire de aproximativ 0,5 cm pentru un plus de savoare în timpul gătirii.
    • Asezonează bine carnea cu sare și piper pe ambele părți.
  2. Gătirea antricotului
    • Încinge bine o tigaie grea, de preferat din fontă, și adaugă un strop de ulei vegetal.
    • Dacă ai păstrat bucăți de grăsime de la carne, adaugă-le în tigaie și lasă-le să se topească timp de 1-2 minute.
    • Așază antricotul în tigaie și prăjește-l la foc mare timp de 5-6 minute pe fiecare parte pentru o crustă aurie și crocantă.
    • Pentru a obține gradul de gătire dorit, folosește un termometru pentru carne:
      • 47°C – foarte în sânge (rare)
      • 53°C – în sânge (medium-rare)
      • 58°C – mediu (medium)
      • 63°C – bine făcut (medium-well)
    • Odată gătit, scoate antricotul din tigaie, învelește-l în folie de aluminiu și lasă-l să se odihnească 5-7 minute pentru a deveni suculent și fraged.
  3. Prepararea sosului chimichurri
    • Toacă foarte fin pătrunjelul și amestecă-l într-un bol cu usturoiul zdrobit, oregano și fulgii de ardei iute.
    • Adaugă oțetul de vin roșu, uleiul de măsline și zeama de lămâie, apoi amestecă bine până obții un sos omogen.
    • Asezonează cu sare și piper, după gust, și lasă sosul să stea câteva minute pentru ca aromele să se combine armonios.
  4. Servire
    • Taie antricotul în felii subțiri și așază-l pe farfurii.
    • Toarnă deasupra sosul chimichurri și servește alături de garnitura preferată, cum ar fi cartofi copți, legume la grătar sau o salată proaspătă.

Poftă bună!

related articles