8
Carnea in stil francez este o reteta eleganta si savuroasa, ideala pentru masa de Revelion. Aceasta combinatie de carne frageda, ciuperci sotate, ceapa caramelizata si un strat delicios de branzeturi topite aduce o nota festiva si sofisticata mesei. Preparatul este simplu de realizat, iar rezultatul este spectaculos, fiind potrivit pentru a impresiona invitatii.
Ingrediente
- Carne de porc – 1 kg (muschi sau cotlet, fara os)
- Ciuperci champignon – 1 kg
- Ceapa – 2 bucati
- Cascaval tare – 100 g
- Branza Adyghe (sau branza de vaci mai tare) – 100 g
- Rosii – 2 bucati
- Mustar (tip sos, gata preparat) – dupa gust
- Sare – dupa gust
- Piper negru macinat – dupa gust
- Ulei vegetal – pentru prajit
Mod de preparare
- Pregatirea ciupercilor si cepei: Spala ciupercile si taie-le felii. Intr-o tigaie incalzita cu ulei, adauga ciupercile si lasa-le sa se caleasca. Intre timp, curata si taie ceapa in jumatati de rondele si adaug-o in tigaie alaturi de ciuperci. Caleste amestecul pana cand apa din ciuperci se evapora si ceapa devine translucida si moale. Cand sunt gata, transfera ciupercile si ceapa intr-un bol si lasa-le deoparte.
- Razuirea branzeturilor: Da pe razatoarea mare cascavalul tare si branza Adyghe. Pune branzeturile rase separat, pentru a le putea adauga in straturi la momentul potrivit.
- Pregatirea carnii: Taie carnea in felii de aproximativ 1,5 cm grosime. Aseaza fiecare felie intre doua bucati de folie alimentara si bate-le usor cu ciocanul pentru carne, pentru a le fragezi si a le uniformiza. Acest pas ajuta la o gatire uniforma si la obtinerea unei texturi fragede.
- Asamblarea preparatului: Preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Intr-o tava de copt acoperita cu hartie de copt, aseaza feliile de carne. Unge fiecare bucata de carne cu un strat subtire de mustar, apoi presara sare si piper dupa gust.
- Adaugarea topping-ului: Pune deasupra carnii un strat generos de ciuperci si ceapa calite. Spala rosiile, taie-le in rondele subtiri si aseaza cateva felii peste stratul de ciuperci.
- Straturile de branza: Presara mai intai branza Adyghe peste rosiile asezate pe carne, urmat apoi de un strat de cascaval tare ras, pentru a obtine o crusta aurie si crocanta la final.
- Coacerea: Introdu tava in cuptorul preincalzit si lasa carnea la copt pentru aproximativ 35 de minute sau pana cand branza este topita si aurie. Timpul de coacere poate varia in functie de grosimea feliilor de carne, dar trebuie sa obtii o textura frageda si un aspect rumenit.
- Servirea: Scoate preparatul din cuptor si lasa-l sa se raceasca usor inainte de a-l servi. Carnea in stil francez se serveste calda, pentru a savura gustul complex al branzei topite si al ciupercilor.
Poftă bună!