4
Friptura de porc cu mere coapte și sos de cidru este un preparat rafinat, ideal pentru masa de Crăciun. Combinația dintre frăgezimea cărnii, dulceața merelor și aroma cidrului creează un echilibru perfect de arome, transformând acest fel de mâncare într-un răsfăț culinar.
Ingrediente
- 800 g cotlet de porc fără os
- 3 mere mari (de preferat Granny Smith sau Golden)
- 300 ml cidru natural (de mere)
- 1 lingură de suc de lămâie
- 1 linguriță scorțișoară măcinată
- 1/4 linguriță nucșoară rasă
- 50 g stafide aurii
- 1 bucățică de ghimbir proaspăt (2-3 cm)
- 2 linguri ulei vegetal
- 2 linguri unt
- Sare și piper, după gust
Mod de preparare
- Pregătirea merelor și a sosului
Spălați merele, îndepărtați cotoarele și tăiați-le în cuburi medii. Într-o crăticioară, amestecați cidrul cu sucul de lămâie, scorțișoara, nucșoara, stafidele și ghimbirul întreg. Adăugați merele și fierbeți la foc mic timp de 10-12 minute, până când fructele se înmoaie ușor. Scoateți ghimbirul la final și păstrați sosul cald. - Pregătirea cărnii
Tăiați cotletul de porc în bucăți de aproximativ 2 cm grosime. Presărați sare și piper pe fiecare parte și lăsați-le să stea 5 minute pentru a absorbi condimentele. - Gătirea fripturii
Încingeți uleiul într-o tigaie mare, la foc mediu. Adăugați bucățile de carne și prăjiți-le câte 2 minute pe fiecare parte, până capătă o crustă aurie. Reduceți focul și continuați să gătiți încă 5-6 minute, întorcându-le ocazional pentru a se pătrunde uniform. Scoateți friptura din tigaie și acoperiți-o cu folie pentru a o menține caldă. - Prepararea finală a sosului
În aceeași tigaie, adăugați untul și lăsați-l să se topească. Turnați sosul de mere și cidru din crăticioară peste unt, amestecând pentru a îmbina aromele. Lăsați sosul să se reducă puțin, până capătă o consistență mai densă. - Servirea
Așezați bucățile de carne pe un platou, turnați sosul de mere și cidru deasupra și garnisiți cu stafide. Serviți preparatul alături de cartofi piure sau legume coapte, pentru o masă festivă desăvârșită.
Poftă bună!