Prima pagină » Reteta tort trunchi de copac de Crăciun

Reteta tort trunchi de copac de Crăciun

by admind

Tortul “trunchi de copac” este o alegere impresionantă pentru masa de Crăciun, fiind atât spectaculos, cât și delicios. Cu straturi fragede de blat, cremă fină și decoruri naturale, acest desert aduce magia pădurii în mijlocul sărbătorilor. Prepararea sa este o activitate creativă, perfectă pentru a implica întreaga familie.

Ingrediente

Pentru blat:

  • 120 g margarină (sau unt, pentru un gust mai bogat)
  • 100 g zahăr
  • 1 ou mare
  • 200 g făină albă
  • 0,5 linguriță praf de copt
  • 20 g griș
  • 0,5 linguriță sare

Pentru decor:

  • 1 morcov (pentru suportul tortului)
  • O frigăruie de lemn sau o bețișoară de bambus

Pentru cremă:

  • 250 g smântână grasă (minim 20%)
  • 100 g zahăr pudră
  • 2 lingurițe gelatină
  • 3 lingurițe apă
  • Colorant alimentar verde (opțional)
  • Ornamente comestibile: fulgi de zahăr, biluțe colorate, bomboane mici

Mod de preparare

1. Pregătirea aluatului:
Topiți margarina într-un bol și amestecați-o cu zahărul până obțineți o compoziție cremoasă. Adăugați oul și continuați să amestecați. Încorporați grișul și sarea, apoi adăugați treptat făina amestecată cu praful de copt. Frământați aluatul până devine omogen, apoi înveliți-l în folie alimentară și lăsați-l la frigider timp de 30 de minute.

2. Decuparea blaturilor:
Pe o hârtie, desenați mai multe stele cu dimensiuni diferite, reducându-le treptat cu câte 1 cm. Acestea vor servi drept șabloane. Întindeți aluatul rece pe o suprafață presărată cu făină, până ajunge la o grosime de 5-7 mm. Așezați șabloanele pe aluat și decupați stelele folosind un cuțit. Așezați formele decupate pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.

3. Coacerea blaturilor:
Preîncălziți cuptorul la 180°C. Coaceți blaturile timp de 5-10 minute, până când devin ușor aurii. Lăsați-le să se răcească complet înainte de asamblare.

4. Pregătirea cremei:
Într-un bol, amestecați smântâna cu zahărul pudră și bateți până devine ușor fermă. Dizolvați gelatina în apă și încălziți-o ușor la bain-marie până se topește complet. Lăsați-o să se răcorească, apoi încorporați-o în cremă. Adăugați colorantul alimentar verde, dacă doriți un aspect mai festiv.

5. Asamblarea tortului:
Decupați baza unui morcov pentru a-l folosi ca suport. Introduceți o frigăruie de lemn prin centrul morcovului, astfel încât să servească drept ax pentru tort. Luați cea mai mare stea de aluat și înfigeți-o până jos, apoi adăugați un strat de cremă. Continuați cu stelele mai mici, alternându-le și rotindu-le astfel încât vârfurile să nu se suprapună.

6. Decorarea:
După ce toate straturile au fost așezate și acoperite cu cremă, puneți tortul la frigider pentru câteva ore, până crema se întărește. Decorați vârfurile stelelor cu ornamente comestibile și fulgi de zahăr.

Acest tort impresionant este gata să impresioneze toți invitații!

Poftă bună!

related articles