28
Chiflele cu smântână și gem sunt o delicatesă simplă și delicioasă, perfectă pentru micul dejun sau o gustare după-amiază. Aceste plăcinte pufoase, combinate cu gemul preferat, evocă amintiri plăcute și sunt ideale pentru a fi savurate alături de o cană de ceai. Iată cum poți prepara aceste bunătăți acasă!
Ingrediente
- 175 ml lapte
- 25 g unt
- ½ linguriță drojdie uscată
- 1 ½ lingură zahăr
- ½ linguriță sare
- 5 g zahăr vanilat
- 300 g făină
- 5 linguri gem (pentru umplutură)
- 15 g unt (pentru umplutură)
- 30 g făină (pentru umplutură)
- 30 g zahăr (pentru umplutură)
- 1 gălbenuș (pentru uns)
- 1 lingură lapte (pentru uns)
Mod de preparare
- Într-un bol, încălzește laptele și apoi lasă-l să se răcească până devine călduț. Adaugă zahărul, drojdia, zahărul vanilat și amestecă bine. După aceea, încorporează untul topit și amestecă din nou.
- Cerne făina și adaugă sarea, apoi încep să încorporezi amestecul de lapte. Frământă aluatul timp de 5-7 minute până devine moale și elastic. Așază aluatul într-un bol ușor uns cu ulei și acoperă-l cu folie, lăsându-l să crească într-un loc cald timp de aproximativ 2,5 ore, până își dublează volumul.
- După ce aluatul a crescut, presară puțină făină pe suprafața de lucru și împarte aluatul în cinci părți egale. Formează fiecare bucată într-o bilă și întinde-o. Pune o lingură de gem în mijloc, împăturește marginile aluatului peste gem și apasă ușor pentru a sigila.
- Așază chiflele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, acoperă-le cu folie și lasă-le să mai dospească timp de 30 de minute. Între timp, preîncălzește cuptorul la 200°C.
- Pentru topping, amestecă untul rece cu făina și zahărul până obții o textură granuloasă. Într-un bol separat, bate gălbenușul cu laptele. După cele 30 de minute, unge chiflele cu amestecul de gălbenuș și lapte și presară toppingul de crumble deasupra.
- Coace chiflele timp de 10 minute la 200°C, apoi redu temperatura la 170-180°C și continuă coacerea pentru încă 15-20 de minute, până devin aurii și coapte. După ce sunt gata, lasă-le să se răcească pe un grătar.
Savurează aceste chifle cu smântână și gem alături de o cană de ceai sau cafea.
Poftă bună!