8
Mămăliga clasică este un preparat rustic, adânc înrădăcinat în bucătăria românească. Simplă, dar versatilă, poate însoți fripturi, tocănițe, brânzeturi sau chiar fi consumată ca atare.
Ingrediente
- 300 g mălai grisat (pentru mămăligă)
- 1 litru apă
- 1 linguriță sare
- 1 lingură unt (opțional, pentru cremozitate)
Mod de preparare
- Adu apa la fierbere într-o oală încăpătoare și adaugă sarea.
- Când clocotește, redu focul și începe să torni mălaiul în ploaie, amestecând energic cu un tel sau o lingură de lemn pentru a evita formarea cocoloașelor.
- Continuă să amesteci constant în primele 5 minute.
- Fierbe la foc mic timp de 15–20 de minute, amestecând regulat până mămăliga se îngroașă și se desprinde ușor de pereții vasului.
- Dacă dorești, adaugă la final o lingură de unt pentru un gust mai fin.
- Răstoarnă mămăliga pe un fund de lemn sau într-un bol umezit și servește fierbinte.
Poftă bună!