7
Cartofii dulci glazurați cu miere și scorțișoară sunt o alegere perfectă pentru masa festivă de Crăciun. Această rețetă combină dulceața naturală a cartofilor cu aroma caldă a scorțișoarei și notele delicate de miere, rezultând o garnitură delicioasă și aspectuoasă. Este ușor de preparat, iar combinația de texturi – crocant la exterior și moale la interior – va cuceri toți invitații.
Ingrediente
- 4 cartofi dulci medii (aproximativ 600 g), spălați și tăiați cuburi
- 60 ml (aproximativ 4 linguri) ulei de măsline extravirgin sau ulei de avocado
- 3 linguri de miere (puteți folosi miere clasică sau cu ardei iute pentru un gust special)
- 2 lingurițe scorțișoară măcinată
- 1/4 linguriță nucșoară măcinată
- 1/2 – 3/4 linguriță sare fină (după gust)
- Piper negru proaspăt măcinat (opțional, pentru servire)
- Fulgi de ardei iute (pentru decor, opțional)
Mod de preparare
- Preîncălziți cuptorul la 190°C (375°F). Tapetați o tavă mare de copt cu hârtie de copt sau folosiți o tavă antiaderentă.
- Pregătirea cartofilor dulci: După ce spălați bine cartofii dulci, tăiați-i în cuburi de aproximativ 2-3 cm. Nu este necesar să-i curățați de coajă – aceasta oferă un plus de fibre și nutrienți.
- Condimentarea: Puneți bucățile de cartofi într-un bol mare. Adăugați uleiul de măsline, mierea, scorțișoara, nucșoara și sarea. Amestecați bine cu o spatulă sau cu mâinile pentru ca fiecare bucată de cartof să fie bine acoperită de condimente și miere.
- Coacerea cartofilor: Răspândiți cartofii uniform în tavă, astfel încât să fie într-un singur strat. Introduceți tava în cuptorul preîncălzit și coaceți timp de 30-35 de minute, întorcându-i la jumătatea timpului. Cartofii sunt gata atunci când sunt aurii, caramelizați pe margini și se înmoaie ușor la atingerea cu furculița.
- Finalizarea preparatului: Scoateți cartofii din cuptor și mai amestecați-i o dată în tava de copt, pentru a-i acoperi cu glazura lipicioasă formată în timpul coacerii.
- Servirea: Transferați cartofii dulci glazurați pe un platou și, pentru un plus de aromă și aspect festiv, presărați deasupra un praf de piper proaspăt măcinat și câțiva fulgi de ardei iute.
Această garnitură este excelentă servită alături de friptură de porc, curcan sau pui la cuptor. Aromele calde și textura caramelizată îi transformă într-o adevărată atracție pe masa de sărbătoare.
Poftă bună!