Prima pagină » Reteta Chifle cu smântână și gem

Reteta Chifle cu smântână și gem

by admind

Chiflele cu smântână și gem sunt o delicatesă simplă și delicioasă, perfectă pentru micul dejun sau o gustare după-amiază. Aceste plăcinte pufoase, combinate cu gemul preferat, evocă amintiri plăcute și sunt ideale pentru a fi savurate alături de o cană de ceai. Iată cum poți prepara aceste bunătăți acasă!

Ingrediente

  • 175 ml lapte
  • 25 g unt
  • ½ linguriță drojdie uscată
  • 1 ½ lingură zahăr
  • ½ linguriță sare
  • 5 g zahăr vanilat
  • 300 g făină
  • 5 linguri gem (pentru umplutură)
  • 15 g unt (pentru umplutură)
  • 30 g făină (pentru umplutură)
  • 30 g zahăr (pentru umplutură)
  • 1 gălbenuș (pentru uns)
  • 1 lingură lapte (pentru uns)

Mod de preparare

  1. Într-un bol, încălzește laptele și apoi lasă-l să se răcească până devine călduț. Adaugă zahărul, drojdia, zahărul vanilat și amestecă bine. După aceea, încorporează untul topit și amestecă din nou.
  2. Cerne făina și adaugă sarea, apoi încep să încorporezi amestecul de lapte. Frământă aluatul timp de 5-7 minute până devine moale și elastic. Așază aluatul într-un bol ușor uns cu ulei și acoperă-l cu folie, lăsându-l să crească într-un loc cald timp de aproximativ 2,5 ore, până își dublează volumul.
  3. După ce aluatul a crescut, presară puțină făină pe suprafața de lucru și împarte aluatul în cinci părți egale. Formează fiecare bucată într-o bilă și întinde-o. Pune o lingură de gem în mijloc, împăturește marginile aluatului peste gem și apasă ușor pentru a sigila.
  4. Așază chiflele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, acoperă-le cu folie și lasă-le să mai dospească timp de 30 de minute. Între timp, preîncălzește cuptorul la 200°C.
  5. Pentru topping, amestecă untul rece cu făina și zahărul până obții o textură granuloasă. Într-un bol separat, bate gălbenușul cu laptele. După cele 30 de minute, unge chiflele cu amestecul de gălbenuș și lapte și presară toppingul de crumble deasupra.
  6. Coace chiflele timp de 10 minute la 200°C, apoi redu temperatura la 170-180°C și continuă coacerea pentru încă 15-20 de minute, până devin aurii și coapte. După ce sunt gata, lasă-le să se răcească pe un grătar.

Savurează aceste chifle cu smântână și gem alături de o cană de ceai sau cafea.

Poftă bună!

related articles