Aceasta reteta de creveti in sos de vin alb si usturoi este inspirata din bucataria portugheza, oferind un gust intens al fructelor de mare, accentuat de aroma vinului si a usturoiului. Este perfecta ca aperitiv alaturi de vin alb sec sau bere blonda.
Ingrediente
- 500 g creveți (decongelați, dacă sunt congelați)
- 2 căței de usturoi (tocati mărunt)
- 2 linguri ulei de măsline
- 200 ml vin alb sec
- Sucul de la ½ lămâie
- Sare, după gust
- Piper, după gust
- Condimente opționale (oregano, busuioc)
- 15-20 g unt (opțional, pentru un sos mai cremos)
- Verdeață proaspătă (opțional, pentru decor)
Mod de preparare
1. Pregatirea ingredientelor
Decongeleaza crevetii (500g) daca sunt congelati. Curata usturoiul (2 catei) si toaca-l marunt, fara a-l zdrobi.
2. Pregatirea usturoiului
Incinge o tigaie cu 2 linguri de ulei de masline si adauga usturoiul tocat. Soteaza-l la foc mediu timp de 1-2 minute, amestecand ocazional, pentru a infuza uleiul cu aroma de usturoi.
3. Gatirea crevetilor
Pune crevetii in tigaie intr-un singur strat, astfel incat sa nu se suprapuna. Prajeste-i pe ambele parti pana cand devin rozaliu-portocalii si lichidul se evapora.
4. Adaugarea condimentelor
Adauga sare, piper si alte condimente dupa gust (cum ar fi oregano sau busuioc). Toarna 200ml de vin alb sec si stoarce sucul de la jumatate de lamaie. Amesteca usor si acopera tigaia cu un capac.
5. Finalizarea
Lasa crevetii sa se gateasca la foc mic timp de 8-10 minute, pana cand sosul scade. Daca doresti, poti adauga putin unt (15-20g) pentru a face sosul mai cremos. La final, adauga verdeata proaspata daca iti place, apoi ia tigaia de pe foc si lasa preparatul acoperit 1-2 minute.
6. Servirea
Serveste crevetii calzi, insotiti de paine proaspata si legume crude pentru un contrast de texturi.
Poftă bună!