Prima pagină » Reteta Plachie de pește cu legume de iarnă pentru Crăciun

Reteta Plachie de pește cu legume de iarnă pentru Crăciun

by admind

Plachia de pește cu legume de iarnă este o mâncare tradițională, plină de savoare, care se potrivește de minune pe masa de Crăciun. Cu o combinație armonioasă de pește proaspăt și legume aromate, acest preparat aduce o notă caldă și festivă oricărei cine speciale.

Ingrediente

  • 500 g file de crap sau alt pește alb (somn, șalău)
  • 2 cepe medii
  • 3-4 căței de usturoi
  • 2 ardei kapia sau gogoșari copți
  • 200 g roșii din conservă sau proaspete (curățate de pieliță)
  • 2 linguri pastă de roșii
  • 1 morcov mare
  • 2 linguri ulei vegetal
  • 1 linguriță boia dulce
  • 1/2 linguriță cimbru uscat
  • Suc de lămâie, după gust
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt
  • Sare și piper, după gust

Mod de preparare

  1. Pregătirea peștelui
    Curățați fileurile de pește, spălați-le bine și tăiați-le în bucăți potrivite. Condimentați-le cu sare, piper și câteva picături de suc de lămâie. Lăsați-le la frigider pentru 20 de minute, să se marineze ușor.
  2. Prepararea bazei de legume
    Tocați ceapa în rondele subțiri, usturoiul în felii fine, iar morcovul în rondele sau bastonașe. Încingeți uleiul într-o tigaie adâncă și căliți ceapa până devine translucidă. Adăugați morcovul și gătiți 3-4 minute, până se înmoaie puțin.
  3. Adăugarea roșiilor și ardeilor
    Tăiați ardeii copți în fâșii subțiri și puneți-i peste legume. Adăugați pasta de roșii, boiaua și cimbrul, amestecând bine pentru a încorpora aromele. Turnați roșiile tocate (sau roșiile din conservă) împreună cu sucul lor și fierbeți la foc mic 5-7 minute, până când sosul capătă consistență.
  4. Gătirea peștelui
    Așezați bucățile de pește peste legume, acoperiți tigaia cu un capac și lăsați totul să fiarbă la foc mic 10-12 minute. Dacă sosul este prea gros, adăugați puțin apă sau supă de pește.
  5. Finalizarea preparatului
    După ce peștele este gătit, stingeți focul și stropiți preparatul cu puțin suc de lămâie. Presărați pătrunjel proaspăt tocat deasupra, pentru un plus de prospețime și culoare.
  6. Servirea
    Serviți plachia de pește caldă, alături de mămăligă fierbinte sau pâine proaspătă. Este o mâncare ideală pentru zilele friguroase și o alegere excelentă pentru masa festivă de Crăciun.

Poftă bună!

related articles