4
Plachia de pește cu legume de iarnă este o mâncare tradițională, plină de savoare, care se potrivește de minune pe masa de Crăciun. Cu o combinație armonioasă de pește proaspăt și legume aromate, acest preparat aduce o notă caldă și festivă oricărei cine speciale.
Ingrediente
- 500 g file de crap sau alt pește alb (somn, șalău)
- 2 cepe medii
- 3-4 căței de usturoi
- 2 ardei kapia sau gogoșari copți
- 200 g roșii din conservă sau proaspete (curățate de pieliță)
- 2 linguri pastă de roșii
- 1 morcov mare
- 2 linguri ulei vegetal
- 1 linguriță boia dulce
- 1/2 linguriță cimbru uscat
- Suc de lămâie, după gust
- 1 legătură de pătrunjel proaspăt
- Sare și piper, după gust
Mod de preparare
- Pregătirea peștelui
Curățați fileurile de pește, spălați-le bine și tăiați-le în bucăți potrivite. Condimentați-le cu sare, piper și câteva picături de suc de lămâie. Lăsați-le la frigider pentru 20 de minute, să se marineze ușor. - Prepararea bazei de legume
Tocați ceapa în rondele subțiri, usturoiul în felii fine, iar morcovul în rondele sau bastonașe. Încingeți uleiul într-o tigaie adâncă și căliți ceapa până devine translucidă. Adăugați morcovul și gătiți 3-4 minute, până se înmoaie puțin. - Adăugarea roșiilor și ardeilor
Tăiați ardeii copți în fâșii subțiri și puneți-i peste legume. Adăugați pasta de roșii, boiaua și cimbrul, amestecând bine pentru a încorpora aromele. Turnați roșiile tocate (sau roșiile din conservă) împreună cu sucul lor și fierbeți la foc mic 5-7 minute, până când sosul capătă consistență. - Gătirea peștelui
Așezați bucățile de pește peste legume, acoperiți tigaia cu un capac și lăsați totul să fiarbă la foc mic 10-12 minute. Dacă sosul este prea gros, adăugați puțin apă sau supă de pește. - Finalizarea preparatului
După ce peștele este gătit, stingeți focul și stropiți preparatul cu puțin suc de lămâie. Presărați pătrunjel proaspăt tocat deasupra, pentru un plus de prospețime și culoare. - Servirea
Serviți plachia de pește caldă, alături de mămăligă fierbinte sau pâine proaspătă. Este o mâncare ideală pentru zilele friguroase și o alegere excelentă pentru masa festivă de Crăciun.
Poftă bună!