Prima pagină » Reteta Ștrudel cu prune

Reteta Ștrudel cu prune

by admind

Strudelul cu prune este un desert tradițional cu origini austriece, perfect pentru a încheia o masă într-un mod delicios. Aluatul fin, umplut cu prune dulci și arome calde, creează un echilibru perfect între texturi și gusturi, transformând acest preparat într-o adevărată încântare culinară.

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 200 g făină albă
  • 1 ou
  • 50 ml apă călduță
  • 2 linguri unt topit
  • 1 linguriță oțet
  • Un praf de sare

Pentru umplutură:

  • 700 g prune coapte
  • 100 g unt
  • 100 g zahăr
  • 75 g stafide
  • 75 g nuci mărunțite
  • 4 linguri pesmet
  • 1 linguriță scorțișoară

Pentru finisare:

  • 20 g unt topit
  • 30 g smântână lichidă

Mod de preparare

  1. Pregătirea aluatului: Cerneți făina într-un bol mare, apoi faceți o adâncitură în mijloc. Adăugați oul ușor bătut, apa călduță, untul topit și oțetul. Amestecați ingredientele și frământați până obțineți un aluat moale și elastic. Dacă este necesar, mai adăugați puțină făină. Acoperiți aluatul cu un prosop curat și lăsați-l să se odihnească timp de 30 de minute.
  2. Întinderea aluatului: Pe un prosop de bucătărie presărat cu făină, întindeți aluatul cât mai subțire cu ajutorul unui sucitor uns cu ulei. Apoi, întindeți-l ușor cu mâinile, până când devine aproape transparent.
  3. Pregătirea umpluturii: Într-o tigaie, topiți 50 g de unt și rumeniți pesmetul timp de 1-2 minute. Tăiați prunele în jumătăți și îndepărtați sâmburii. Adăugați prunele, zahărul, stafidele, nucile și scorțișoara peste pesmet și amestecați ușor. Lăsați compoziția să se răcească.
  4. Asamblarea strudelului: Întindeți umplutura uniform pe suprafața aluatului, lăsând margini libere de aproximativ 2 cm. Îndoiți marginile laterale peste umplutură, apoi rulați strudelul cu ajutorul prosopului de bucătărie.
  5. Coacerea: Transferați strudelul pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, folosind prosopul pentru a-l manevra. Ungeți ruloul cu unt topit, acoperiți-l cu folie de aluminiu și coaceți-l în cuptorul preîncălzit la 200°C timp de 15 minute. Îndepărtați folia, ungeți strudelul cu smântână lichidă și coaceți-l încă 25-30 de minute, până devine auriu.
  6. Servirea: Lăsați strudelul să se răcească puțin înainte de a-l tăia. Poate fi servit cald sau rece, simplu sau cu înghețată ori smântână dulce.

Poftă bună!

related articles