Prima pagină » Reteta Tochitura de porc pentru masa de sărbătoare

Reteta Tochitura de porc pentru masa de sărbătoare

by admind

Tochitura de porc este un preparat tradițional românesc, perfect pentru mesele de sărbătoare, care adună întreaga familie la masă. Această rețetă de tochitură cu carne fragedă și un sos gustos, servită alături de mămăliguță și murături, va face cu siguranță deliciul meselor festive. Carnea proaspătă și suculentă, împreună cu aromele de usturoi și vin alb, transformă această rețetă într-un preparat de neuitat.

Ingrediente

  • 600 g ceafă de porc
  • 250 g fleică de porc
  • 150 g costiță proaspătă
  • 100 g cârnați afumați (sau semi-afumați)
  • 100 g ficat de porc
  • 50 ml vin alb sec
  • 2 căței de usturoi
  • 1 linguriță de untură
  • Sare și piper negru, după gust

Mod de preparare

  1. Pregătirea cărnii: Tăiați carnea de porc în cuburi de aproximativ 3 cm. Dacă utilizați costiță cu oase, îndepărtați-le și tăiați doar carnea. Ficatul de porc se spală bine și se pune într-un vas cu lapte, pentru a-l lăsa la înmuiat până va fi folosit.
  2. Friptura carnii: Într-un ceaun sau o tigaie largă, topiți untura la foc mic. Se adaugă mai întâi carnea grasă (fleica și costița) și se lasă să își lase grăsimea, amestecând din când în când. După aproximativ 10 minute, când carnea a început să elibereze grăsimea, adăugați ceafa de porc și amestecați ușor pentru a o așeza uniform în oală.
  3. Coacerea cărnii: Acoperiți cu un capac și lăsați la foc mic pentru 10 minute. După acest timp, ridicați capacul și veți observa că s-a adunat mult suc pe carne. Micșorați din nou focul și lăsați carnea să fiarbă în propriile sucuri pentru aproximativ 30 de minute.
  4. Frigare și rumenire: După 30 de minute, veți auzi cum carnea începe să sfârâie – semn că lichidul s-a evaporat și carnea începe să se prăjească în grăsimea proprie. Lăsați carnea să se prăjească la foc mic, amestecând din când în când, pentru încă aproximativ 30 de minute, până când devine rumenă și fragedă.
  5. Adăugarea cârnaților și a ficatului: Tăiați cârnații în rondele și ficatul în bucăți de dimensiunea cărnii. Adăugați-le în ceaun și amestecați ușor. Adăugați usturoiul zdrobit, sare și piper după gust și amestecați din nou.
  6. Finalizarea tocăniței: Stingeți preparatul cu vinul alb, lăsându-l să fiarbă până când alcoolul se evaporă și aromele se îmbină. Acoperiți oala cu capac și lăsați tocănița să fiarbă la foc mic pentru încă 10 minute.

După aproximativ 1 oră și jumătate, tochitura este gata. Serviți-o alături de mămăliguță caldă, brânză rasă de oaie și murături, cum ar fi gogonele, pentru a completa această masă delicioasă.

Poftă bună!

related articles