19
Supă franțuzească de ceapă roșie este un preparat clasic, plin de savoare, care îmbină dulceața cepei caramelizate cu aroma vinului roșu și a bulyonului bogat. Acesta este un fel de mâncare confortabil și rafinat, perfect pentru zilele răcoroase sau ca aperitiv într-o masă festivă.
Ingrediente
- 5 cepe roșii
- 50 g unt
- 3 linguri ulei de floarea-soarelui
- 2 ramuri de cimbru
- 5 căței de usturoi
- ½ litru vin roșu sec
- 1 litru supă de carne (sau apă cu concentrat de supă)
- Sare, după gust
- Piper negru măcinat, după gust
- 40 g pătrunjel proaspăt
- Crutoane de pâine (pentru servire)
Mod de preparare
- Pregătirea cepei: Taie cepele pe jumătate, apoi în felii subțiri (maxim 5 mm grosime). Într-o tigaie mare, încinge untul și uleiul de floarea-soarelui. Adaugă ceapa și ramurile de cimbru, presară sare și piper și gătește la foc mediu, amestecând din când în când. După 15-20 de minute, adaugă usturoiul tocat fin și acoperă tigaia, lăsând să se gătească la foc mic.
- Adăugarea vinului și a supei: După ce ceapa a început să se înmoaie și să capete o culoare aurie, adaugă vinul roșu și mărește focul pentru a lăsa alcoolul să evapore. Apoi, toarnă supa de carne și lasă să fiarbă la foc mic timp de 45-60 de minute. În acest timp, îndepărtează spuma și grăsimea care se formează la suprafața supei.
- Finisarea supei: Verifică gustul supei și ajustează cu sare și piper, după preferințe. Împărțit supa în boluri preîncălzite, adaugă crutoanele de pâine și presară pătrunjel proaspăt tocat deasupra.
Poftă bună!